Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Μπακλαβάς


Σε όλους μας, λίγο πολύ, αρέσουν τα γλυκά και ειδικά τις ημέρες των γιορτών επιβάλλεται να υπάρχει στο τραπέζι μας μια πιατέλα με διάφορες γλυκές λιχουδιές. 
Ο χρόνος που θα αφιερώσουμε για την παρασκευή τους μπορεί να είναι λίγος όμως είναι αρκετός για να μας βάλει για τα καλά στο κλίμα των ημερών, κυρίως όταν ο φούρνος θα έχει πια ζεσταθεί και μοσχοβολά το σπίτι. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις Χριστούγεννα...
Ο συμβολισμός της εθιμοτυπίας των γιορτινών γλυκισμάτων περιέχει και τον εξευμενισμό των «δαιμονίων» με τη γλυκιά τους γεύση!
Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα γλυκίσματα που τέτοιες μέρες έχουν την τιμητική τους...

Της Βούλας Ψαλλίδα
Νηπιαγωγού

Υλικά για φύλλο:
2 ποτήρια νερό
2 κιλά αλεύρι
λίγο αλάτι 
μισό κρασοπότηρο λάδι

Υλικά για τη γέμιση:
1 και 1/2 κιλό καρύδια
κανέλα 
λίγη ζάχαρη

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
λίγο λεμόνι
γαρύφαλλο

Εκτέλεση: 
Αφού ''πιάσουμε'' το ζυμάρι το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και ανοίγουμε πολύ λεπτά φύλλα σαν τσιγαρόχαρτο, ανάλογα με το ταψί (μπορεί να ανοίξουμε και 40 φύλλα). Βάζουμε 4 φύλλα κάτω, βουτυρώνοντας το καθένα, και μετά προσθέτουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μείνουν 4 φύλλα για την τελευταία στρώση. Περιχύνουμε το γλυκό με το υπόλοιπο βούτυρο και το χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι. 
Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά. Βράζουμε το σιρόπι για 15 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει. Μόλις κρυώσει ο μπακλαβάς τον περιλούζουμε με το σιρόπι.

Καλή επιτυχία και χαρούμενες γιορτές σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.