Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Μπακλαβάς Γιαννιώτικος


Παραδοσιακός και ξεχωριστός!

Της Ελευθερίας Μπούτζα

~ Υλικά:
12 φύλλα για μπακλαβά
300 γρ. καρύδια ψίχα
6 αυγά
180 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ φρυγανιά
6 κ.σ γεμάτες βούτυρο γάλακτος
1/2 κ.γ κανέλα

Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. νερό
ξύσμα λεμονιού και χυμός από μισό λεμόνι

~ Εκτέλεση:
Κοπανίζουμε στο γουδί τα καρύδια και τη φρυγανιά. Χτυπάμε σε λεκάνη τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το καρύδι, τη φρυγανιά και τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα. Αφού τα χτυπήσουμε όλα καλά προσθέτουμε μια κ.σ βούτυρο και τη κανέλα και τα δουλεύουμε λίγο ακόμα. Απλώνουμε στο τραπέζι τα 6 φύλλα και τα βουτυρώνουμε ένα ένα. Χωρίζουμε τη γέμιση στα δυο παίρνουμε το μισό μείγμα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των βουτυρωμένων φύλλων. Γυρίζουμε λίγο τις άκρες από τα φύλλα για να μη φύγει η γέμιση και κάνουμε ενα ρολό, όχι πολύ σφιχτό (πρέπει να είναι πολύ απαλό γιατί φουσκώνει). Κάνουμε έτσι δυο ρολά, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, ρίχνουμε λίγο βούτυρο από πάνω και τα ψήνουμε στο φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό καλά και το κόβουμε σε κομμάτια. Με τα 600 γρ. ζάχαρη και τα 500 γρ. νερό βράζουμε πέντε λεπτά το σιρόπι, προσθέτοντας στο τέλος το ξύσμα από το λεμόνι και το χυμό από το μισό λεμόνι και σιροπιάζουμε σιγά σιγά το μπακλαβά μας.

Καλή επιτυχία!!


Για περισσότερες απολαυστικές συνταγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.